Aquesta és una recopilació de recursos per a treballar la interculturalitat amb joves. Esperem que et siga útil per a combatre amb raons i arguments les actituds discriminatòries que, sovint, trobem a la nostra societat.

2 de des. 2009

Refugiats

Els conflictes internacionals i interns obliguen les persones a abandonar les seues llars per intentar fugir de violacions greus i massives dels seus drets humans o per salvar les seues vides. Si no ixen de les fronteres del seu país se les anomena persones desplaçades, mentre que les que deixen el seu país són anomenades refugiades. Les catàstrofes naturals o relacionades amb el canvi climàtic han fet aparéixer un nou tipus de refugiats-desplaçats mediambientals

La definició que empra l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) inclou tothom que "a causa d'una por suficientment fonamentada de ser perseguit per raons de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un determinat grup social, o adhesió a una opinió política, es troba fora del país de naixença i no pot o, a causa d'aquesta mateixa por, no vol servir-se de la protecció d'aquest país".

Una integració positiva en la societat d’acollida és essencial perquè els refugiats puguen reconstruir les seues vides. Cal dir que, per tal de regularitzar la seua situació al país d’acollida, aquestes persones han de realitzar una sol•licitud d’asil. Malauradament, no totes aquestes sol•licituds són acceptades, circumstància que deixa moltes persones en una situació administrativa irregular marcada per l’extrema precarietat.

Més informació: La situación de los refugiados en España. Informe 2008. Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat.